program-afis

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN “GÖREV BENDE” AKRAN EĞİTİMİ

Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26,5’i her gün tütün ürünü kullanmakta ve Türkiye’de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirmektedir. Bu veriler doğrultusunda T.C. Sağlık Bakanlığı ve Sivil Yaşam Derneği ortaklığında başlatılan ve eğitim bilimciler tarafından geliştirilen “Sağlıklı Yaşam İçin Görev Bende!” Akran Eğitim Modülü ile tütünle mücadelede, gençlerin akranları ile uygun iletişim yöntemlerini kullanarak, tütün bağımlılığı konusunda etkileşimli, sürdürülebilir eğitim programları yürütmeleri ve aktif olarak görev almaları amaçlanmaktadır.

Sağlıklı Yaşam İçin “Görev Bende” Akran Eğitim Modülü’nün hedefi gün içerisine sığabilecek bir koruyucu – önleyici eğitimle tütün kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ve tütün bağımlılığının zararlarını gençlere anlatmaktır.

Sağlıklı Yaşam İçin “Görev Bende” Akran Eğitim Modülünün içerisindeki konu başlıkları şunlardır:

• Tütün Ürünleri ve Zararları Nedir?
  • Tütün Bağımlılığı Nedir ve Nasıl Mücadele Edilir?

Tütün Ürünleri ve Zararları Nedir?

Bu konu başlığında Hangi ürünler tütün ürünleri içerisine girer? Bu ürünlerin sağlığa, sosyal yaşama, kullanan bireyin ekonomik gücüne zararları nelerdir? gibi sorulara cevap verilmektedir.

Tütün Bağımlılığı Nedir ve Nasıl Mücadele Edilir?

Bu konu başlığı ise Bağımlılık nedir? Tütün bağımlılığı nedir? Bağımlılıklarla nasıl mücadele edilir? gibi sorulara cevap verilmektedir.

4 saat süren eğitim modülü yaygın eğitim teknikleri kullanılarak uygulanmaktadır. Eğitim boyunca katılımcılara konular, kısa film izleme, rol oynama, görsel ve işitsel grup çalışmaları gerçekleştirme gibi teknikler kullanılarak aktarılır. Eğitim sonunda katılımcıların tütün bağımlılığı hakkındaki fikirlerini ortaya koydukları bir geri dönüt oturumu ve son anket uygulaması ile eğitim bitirilmektedir.