Ekolojik Okur Yazarlık Eğitimi

Anıl Cahit Olguner
27 Mart 2019 – 21:44

Küresel ısınma, ozon tabakasının delinmesi, karbon salınımı… Eminim ki bu kavramlara çoğunuz aşinasınızdır. Peki bu kavramların hayatımıza girme nedenlerini ve çözüm yollarını biliyor musunuz?  SİYAMDER Sivas Yerel Kurulundan 30 gönüllü arkadaşımız için bu sorunun yanıtı “EVET”. Çünkü geçen hafta sonu derneğimiz Gençlik ve Çevre Çalışma Grubu Direktörlüğü’nün hazırladığı Ekolojik Okuryazarlık Eğitimini 30 kişilik süper bir ekiple gerçekleştirdik.

Mart ayını eğitim ayı olarak belirledik ve ilk önce işe Ekolojik Okuryazarlık Eğitimi ile başlamak istedik. Biliyoruz ki ekosistem, insanoğlunun insanlık dışı davranışlarıyla her geçen saniye tahrip olmakta ve bu nedenle gençliğin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekliliği de fazlasıyla önem arz etmektedir. Hiç vakit kaybetmeden Gençlik ve Çevre Çalışma Grubu Direktörümüz Utku’dan bir eğitmen talebinde bulunduk. O da “Ben gelirim kral” deyince hemen hazırlıklara başladık. Önce eğitimin yapılacağı salonu ayarladık ve ardından afişimizi hazırlayıp arkadaşlarımıza duyurduk. İtiraf etmeliyim ki karşılığında aldığımız geri dönüş bizi fazlasıyla mutlu etti.

Uzun bir tren yolculuğuyla Sivas’a gelen eğitmenimizi yönetim kurulu olarak karşıladık. Yıllardır görmediğimiz bir arkadaşımızı görmüş gibiydik. Pazar kahvaltısında görüşmek üzere misafir olacağı arkadaşımıza bıraktık. (Sonradan öğrendim ki sohbet etmekten uyuyamamışlar)

Pazar sabahı kahvaltıdan sonra eğitim için gerekli malzemeleri alıp eğitim salonuna geçtik. Katılımcı arkadaşlarımızın da duyurulan saatte salonda olmasıyla eğitimimize başladık. Katılımcıların birbirini ve eğitmenimizi, eğitmenimizin de katılımcıları tanıması için eğlenceli bir tanışma oyunuyla başlayan eğitimimizin unutulmaz olacağı ilk dakikadan belli olmuştu.

Ekolojik sistem içinde tüm canlıların bir yaşam alanı bulunmaktadır. Ne yazık ki insanoğlunun sınırlarını bilmemesi ise bu sistemin en önemli sorunu. Eğitimde ölçtüğümüz karbon ayak izlerimize baktığımızda aramızda kendisine 3 Dünya olsa ancak yetecek arkadaşlarımızın olduğunu gördük. Eğitimin sonuna doğru oynadığımız doğa tombalası oyunu ile de hem eğlendik hem de çevreye olan ilgimizi ölçmüş olduk.

Tabi ki eğitimin sonunda ekolojik sorunları çözecek önerilerimiz de var. Tarımın teşvik edilmesi, ağaçlandırmanın artması, sanayi atıklarının kontrol edilmesi, geri dönüşüm ve benzeri birçok önlem alınabilir ama hepsinden önce bu konuda verilecek eğitimlerle çevre bilinci edindirilmelidir.

Sivas Yerel Kurulu olarak Ekolojik Okuryazarlık Eğitimiyle çevre bilinci edinmemizi sağlayan Sivil Yaşam Derneğine, Eğitmenimiz Utkucan ÇEBİŞ’e ve de katkılarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür ederiz. Önce Sivas’ı, sonra ülkemizi ve tüm dünyayı yeşile boyayacağız.

Çünkü SİYAMDER

Sivas Yerel Kurul Başkanı